Despre psihoterapie
OnÎmi amintesc și acum haosul emoțional pe care l-am manifestat la vârsta de 5 ani, atunci când am aflat că tata a avut accidentul. Deși ai spune că mintea mea era prea fragilă ca să perceapă ceea ce se întâmpla, refuzam să mai merg la grădiniță, iar la orice tentativă de-a mamei de a mă duce, aveam un comportament cel puțin sălbatic, semn că ceva nu era în regulă cu mine și că impactul pe care vestea l-a avut asupra mea era unul major.
Cred că datorită adaptabilității pe care copiii o au, am reușit ușor ușor să transform situația noastră într-o normalitate, în ceva firesc și armonios.
Apogeul călătoriei mele a fost cu siguranță boala mamei. Când am împlinit 20 de ani, de ziua mea mi-am dus mama la prima ședință de chimioterapie. Cred că tot ce s-a întâmplat cu tata a fost un soi de preambul în drumul meu emoțional, care m-a pregătit pentru această încercare.
A urmat o perioada abruptă. A trebuit să jonglez între boala mamei și facultatea pe care o urmam, timp de un an. Din toată perioada aceasta am doar flash-uri cu momente marcante pe care le păstrez într-un album mintal, pe care îl mai deschid ocazional, când vreau să îmi reamintesc ce puternică sunt.
Clipele grele pentru mine au urmat, culmea, după însănătoșirea mamei. Mă simțeam epuizată emoțional și extrem de vulnerabilă. Treceam printr-o furtună de stări pe care chiar dacă le sesizam, nu reușeam să le controlez. Eram agresivă, apoi extrem de sensibilă și plângeam de la cele mai neînsemnate lucruri.
Mi-a luat cred încă un an să învăț să îmi înțeleg stările și să le pot gestiona și asta doar alături de oamenii care mi-au fost aproape și au avut răbdare cu mine. Orice om, oricât de puternic ar fi, la un moment dat clachează și are nevoie de ajutor.
În România există 4.5 milioane de persone care au probleme psihice și doar o șesime dintre aceștia caută ajutor. Din dorința de a îndemna cât mai multe dintre aceste persone să ceară ajutor, astăzi vreau să discutăm puțin despre psihoterapie.
Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar situat la granița dintre psihologie și medicină. Reprezintă o modalitate de tratament axată pe reducerea sau eliminarea unor simptome(anxietate, despresie, stres etc), tulburări psihice, stări de suferință psihosocială sau psihosomatică, comportamente disfuncționale.
Psihoterapia poate oferi ajutor într-o gama largă de probleme:
- dificultăți de relaționare, comunicare sau integrare în diverse grupuri;
- crize existențiale sau de dezvoltare (probleme specifice copilăriei, adolescenței);
- situații traumatizante sau foarte stresante (viol, accident, deces, divorț etc);
- persoane cu un nivel ridicat de anxietate sau cu o imagine de sine fragilă;
- probleme de cuplu (conflicte, dificultăți de comunicare, probleme sexuale);
- manifestări ale stresului (oboseală, tulburări ale somnului, dureri de cap);
- simptome fizice la care medicația este ineficientă și care exprimă, de fapt, suferință psihică.
Terapia în România din păcate este văzută ca un stigmat, de aceea este destul de greu să te convingi ca individ că ai nevoie și că e ok să vorbești cu un terapeut.
Vremurile actuale dificile prin care trecem, ne arată că avem totuși niște lacune, pe care ar fi indicat să le umplem cu informații și ajutor.
Scriu acest articol ca un manifest dacă vreți să îl numim așa, ca oamenii în suferință să înțeleagă că nu sunt singuri și că un psihoterapeut îi poate ajuta să depășească situația în care se află fără să fie o rușine.
În acest sens vreau să va prezint o platforma de terapie online,Hedepy care te pune în legătură cu un terapeut prin intermediul apelului video. Astfel poți face din confortul casei tale, oricând ședințele de terapie, cu un terapeut pe care nu l-ai putea găsi niciodată în zona ta. De asemenea studiile au arătat că terapia online este la fel de eficientă ca cea față în față, în fond tot cu un specialist vorbești, doar că într-o manieră tehnologizată, ca un plus a vremurilor pe care le trăim, în care distanțarea socială este indicată.
Vă recomand să trageți o privire pe site-ul celor de la Hedepy și să va convingeți de beneficiile acestei platforme și mai important, să nu uitați că #NuestiSingur!